fbpx
AJATUSMALLIT

3 asiaa, jotka voimme oppia menestymisestä yrittäjänä

Tämä artikkeli pohtii yrittäjän tarvitsemista rooleista haastavissa tilanteissa. Artikkelissa voi olla iloa myös sinulle, joka et toimi yrittäjänä. Miksi? Koska tänä päivänä mielestäni monella alalla on hyötyä yrittäjämäisestä ajattelusta.

Joskus asiat eivät toimi. Yrittäjä painaa töitä yötä päivää saamatta silti riittävän hyviä tuloksia. Yrittäjä uupuu työtaakkansa alle näkemättä ratkaisuja. Tällöin mieli kykenee lietsomaan pelkoa ja huolta. Mielemme kykenee kasvattamaan sitä jopa järjettömiin mittasuhteisiin, pelkällä ajatuksen voimalla.

Jos huomaat joku kaunis päivä olevasi keskellä kaaosta, ei ole silti syytä vajota epätoivoon. Kaaokseen voi suhtautua monella eri tavalla. Ethän kuitenkaan koskaan lähde hakemaan syypäitä ulkopuolelta saati itsestäsi. Kukaan ei ole syyllinen siihen tilanteeseen, jossa olet. Rakentavampaa on nähdä tämä haastavana tilanteena, johon täytyy löytää ratkaisu.

Perustin ensimmäisen yritykseni siksi, etten halunnut olla työtön, eikä työpaikkoja löytynyt helposti. En tuolloin ollut käynyt vielä mitään mielentoiminnan kursseja, vaan yritykseni toimiala oli mainostoimisto. Tehtäviäni olivat graafinen suunnittelu, markkinointi ja suhteet asiakkaisiin. No, tuli päivä, jolloin valitsin laittaa “pillit pussiin”, koska minulta puuttui jotain, mitä vaaditaan kannattavaan yritystoimintaan.

Lepäsin noin vuoden verran. Kävin kerrassaan mainion yrittäjäkoulutuksen ja palasin takaisin yrittäjäksi. Täynnä intoa ja rakkautta valmentamista kohtaan. Sivussa kulki myös graafinen suunnittelu. En kuitenkaan onnistunut markkinoinnissani, koska jouduin rahattomuuden vuoksi päättämään toiminnan. Suutarin lapsella ei ole kenkiä… tämä tuntuu ironiselta, sillä ensimmäinen ammatillinen tutkintoni on markkinoinnista! Lisäksi olen tehnyt mainostoimistossani vuosia markkinointia asiakkailleni sekä reilun vuoden verran tapahtumamarkkinointia Raahen Kaupungin hanketoiminnan ja kehittämisen yksikössä 🙂

Voit lukea kokemuksistani ”Pääse jaloillesi epäonnistumisen jälkeen.” Tuossa artikkelissa kerron, miltä tuntui jättää rakastama työ sivuun ja mitä tuo tauko opetti.

3 erilaista yrittäjän roolia

Kuuntelin hiljattain (englanninkielellä) äänikirjan The E-Myth Revisited: Why Most Small Businesses Don’t Work and What to Do About It, jossa on asiaa pienille yrityksille ja mikroyrittäjille.

Kirjassaan Gerber kuvaa monilla esimerkeillä erilaisia asiakascaseja, joissa yrittäjä on lähtenyt tekemään työtä toteuttaakseen sitä, missä on hyvä. Sitten yhtenä kauniina päivänä hän havahtuu siihen, että meinaa hautautua työn alle tai hommat eivät toimi. Tällöin yleensä yrittäjä myös huomaa, ettei enää pidä työstään. Tekee sitä aamusta yöhön. Ilman vapaa-aikaa. Minusta tämä kuulostaa monen suomalaisenkin yrittäjän arjelta valitettavasti.

Jos syvimmän osaamisemme ja intohimomme ei käännykkään palkaksi tai hukumme työmäärään, voi syynä olla se, että tarvitsemme oman ydinosaamisen lisäksi myös muunlaista osaamista kuin omamme. Voimme olla tosi hyviä graafisessa suunnittelussa, leipomisessa, auton korjaamisessa, opettamisessa jne, mutta se ei aina riitä. Tai meiltä voi löytyä rohkeutta, riskinsietokykyä, mutta sekään ei välttämättä riitä.

Gerber listaa kolme roolityypiä, jotka ovat menestyvän yrityksen peruspilareita:

  1. Yrittäjä – Yrittäjä on yhtä kuin luovuuden roolimme, visionääri, unelmoija ja uusien ideoiden luoja. Yrittäjä elää tulevaisuudessa pohtien “Mitä jos” -skenaarioita ja toimii muutoksen laukaisijana.
  2. Johtaja – Johtaja on käytännöllinen roolimme, joka kaipaa järjestystä, suunnitelmallisuutta ja johdonmukaisuutta. Johtaja elää menneisyydessä, pitäen kiinni totutuista tavoista sekä inhoaa muutosta.
  3. Teknikko – Teknikko on tekijäroolimme, työntekijä, joka on meissä kaikissa. Teknikko elää tässä hetkessä ja näkee ainoastaan sen työn, mikä täytyy tehdä tässä hetkessä.

Meidän ei tarvitse olla kaikkia noita, mutta niiden tehtävien syvällinen ymmärtäminen on todella menestyvän yrityksen kulmakiviä – ainakin Gerberin mukaan. Mutta jo se, että ymmärrät, mitä kaikkea osaamista toimiva yritys tarvitsee, voi samalla lisätä omaa ymmärrystäsi siitä, miksi asiat eivät ehkä toimi niinkuin toivoisit.

Miten pääset alkuun?

Opi luopumaan siitä, mitä et tarvitse. Uskalla pyytää apua siinä, mikä aiheuttaa päänvaivaa.

Kun olet tietoinen omista pelkotiloistasi, mutta päätät toimia niistä huolimatta, mitä tapahtuu? Vahvistut. Löydät keinoja. Joskus pelkokin voi toimia vahvana voimanlähteenä. Pelosta on kuitenkin tärkeää ymmärtää yksi asia. Vaikka pelko voi toimia voimanlähteenä, voi se herkästi sumentaa kyvyn nähdä.

Toimi rohkeasti kaikesta huolimatta. Ota riskejä kaikesta huolimatta. Ole oma itsesi kaikesta huolimatta. Opi. Näe yrityksesi, omat tuotteesi asiakkaan silmin. Tuotteena. Sinä olet arvokas. Sinun osaamisesi on arvokas. Löydä keinoja nähdä oma ainutlaatuisuutesi, sillä se auttaa sinua myös lumoutumaan voimastasi.

Pysähdy, ole läsnä itsellesi ja lähde tunnistamaan niitä piirteitä itsessäsi, mitä haluat vahvistaa. Tunnista samalla myös ne asiat, joita et enää tarvitse. Tunnista myös ne asiat, joissa tarvitset apua. Kun pyytää, niin saa.

Harjoitus: Mitä haittaa on syyllistävästä ajattelusta?

Videolla opastan tähän artikkeliin liittyvän harjoituksen. Jos koet jollain tavalla olevasi ”uhri” – on syypää sitten töissä, parisuhteessa tai yrityksen hoitamisessa, niin videolla on esimerkki siitä, miten voit muuttaa ajatteluasi rakentavampaan suuntaan.

Katso video Youtubessa kanavallani.

Kiitos ♥

Lähde: The E-Myth Revisited: Why Most Small Businesses Don’t Work and What to Do About It

Ps. Kuva Samuel Zeller – Unsplash & Canva

Pss. Tämä kirjoitus sisältää affiliatelinkin. Kun klikkaat sitä, siitä ei aiheudu sinulle kuluja eikä minulle tuloja. Jos ostat äänikirjan linkkini kautta, saan siitä provision, joka auttaa minua ylläpitämään tätä blogia. Kiitos, kun valitset tilata linkkini kautta ♥

ONNELLINEN.FI

Kuva Pirjosta. Kuva © Olli Laisalmi

Heleijaa ♥

Tervetuloa mun blogiin ja kauppaan. Toivottavasti viihdyt. Kirjoitukset täällä pohjautuvat omiin kokemuksiini, asiakascaseihin, joita olen saanut luvan käyttää, uskomuksiin, oman voiman löytämiseen ja kaikkeen siihen mielenkiintoiseen, mitä meidän mielemme käsittelee ja kuvaa maailmaa.

MITEN VOIN AUTTAA?


Blogiartikkelit aiheella keho & mieli

 

TILAA BLOGIKIRJOITUKSET SÄHKÖPOSTIISI

TILAA ONNELLISEN YOUTUBEKANAVA



TÄSSÄ MUUTAMA MUU AIHEESEEN LIITTYVÄ POSTAUS. NAPPAA LUKULISTALLE.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *