fbpx
AJATUSMALLIT

5 vinkkiä löytää aikaa itsensä kehittämiseen


Haluat siis löytää aikaa kaikelle mielenkiintoiselle, mutta et löydä aikaa? Uskallatko tarttua asioihin, jotka sinua kiinnostaa? Mielestäni oma ajanhallinta lähtee siitä, että on tietoinen siitä mihin kaikkeen omaa aikaansa käyttää. Hieman niinkuin järjestät tärkeitä papereitasi: sinun täytyy ensin tiedostaa mitä kaikkia papereita sinulla on, jonka myötä tiedät mitkä niistä joutavat jo roskiin ja mitkä on tärkeää vielä säilyttää.


1.  Tee suunnitelma ja seuraa mihin aikasi kuluu

Jos olet tilanteessa, jossa aikasi ei tunnu riittävän mihinkään, saatat käydä ylikierroksilla. Stressaantuneena melkein kaikki asiat tuntuvat tärkeille, mutta ajanottaminen stressaamista vähentäville asioille voi tuntua epämiellyttävälle.

Yksi apuväline tähän ajanhallinnan työkaluun on yllä oleva nelikenttä, jonka voit myös ladata koneellesi ja printata täytettäväksi.

Mitkä ovat kiireellisiä ja tärkeitä ajanhallinnassasi?

Vertaa näitä vaikka tulipaloihin, eli jotka vaativat sinun panostasi samantien. Näitä tällaisia voivat olla esimerkiksi:

 • Sovitut menot
 • Lääkärin/täydentävän hoitomuodon asiantuntijan ajat
 • Projektien takarajat

Mitkä ovat kiireellisiä, mutta eivät tärkeitä ajanhallinnassasi?

Käytä näihin suurin osa ajastasi, mutta mieti miten painotat ne niin, että ne eivät hallitse liikaa aikaasi. Jos teet päätetyötä, mieti voitko rajoittaa sähköpostien lukemisen ja niihin vastaamisen vain yhteen kertaan päivässä? No entä miten on somekanavat kuten facebook, twitter, snapchat, instagram? Voitko sulkea ohjelmat ja ennenkaikkea poistaa käytöstä uusista viesteistä ilmoittavat äänimerkit?

Mitkä eivät ole ajanhallinnassasi kiireellisiä, mutta ovat kuitenkin tärkeitä?

Nyt puhutaan sinun arvoistasi. Mikä on sinulle tärkeää, mistä et luopuisi? Kuinka paljon annat aikaa itsellesi harrastustesi kautta? Kuinka paljon annat aikaa perheelle? Ystäville?

Mitkä eivät ole kiireellisiä, mutta eivät myöskään tärkeitä hallitessasi aikaasi?

Löytyykö arjestasi sellaisia asioita, joista voisit oikeastaan luopua kokonaan? Esimerkiksi tv:n tai Netflixin vähentäminen tai lopettaminen kokonaan? Kuulostaako pahalta? Tätä kirjoittaessa jotkut viettävät tipatonta tammikuuta ja toiset lihatonta tammikuuta, miten olisi tv:tön helmikuu? Voi olla, että jos alkukirpaisun jälkeen totut olemaan ilman telkkaria, et ehkä sitä kaipaakkaan enää arkisille illoillesi.

2.Mikä on nyt juuri tärkeintä?

Valitse 1-3 tärkeintä asiaa sinun elämässäsi, jotka ovat juuri nyt ajankohtaisia. Onko jokin tietotaito, jota tarvitset tällä hetkellä eniten? Opiskelen aika paljon tällä hetkellä Varapuun valmennuksia, koska vastuu omasta taloudestani on minulle tärkeää, enkä ole lapsuudestani siihen saanut hyvää oppia. Tavoitteeni on opiskella jokapäivä ainakin tunti lukien kirjaa, kuunnellen äänikirjaa tai katsoen videoita.

3. Kuuntele audiokirjoja

Oletko vielä kokeillut? Tällaisia palveluita tarjoavat esim Amazonin Audible. Jos ihmettelet, miten löydät aikaa tällaiselle, niin löytyisikö sinulta aikaa:

 • Aamutoimien aikana, kun laitat aamupalaa, meikkaat, voi olla napit korvilla.
 • Työmatkalla.
 • Kuntosalilla.
 • Kävely- tai juoksulenkillä
 • Illalla tv:n sijaan.

4. Konmarita koti & päätelaitteesi

Mitää? Miten tämä lisää aikaani, voit kysyä 😀 Koti symboloi tietyiltä osin myös mieltämme. Jos meillä on paljon tavaroita mitä emme tarvitse, tai sotkua, voi se lisätä tungosta mieleen. Tämä luonnollisesti näkyy myös ajanhallinnassasi. Päätelaitteilla voi olla myös konmarituksen paikka. Kännyköihin, läppäreihin yms kerääntyy myös aika paljon “rojua”, joka voi olla tarpeettomaksi käyneitä tiedostoja. Ylimääräisiä kuvia, joita emme tarvitse. Joskus on hyvä käydä sähköpostit läpi ja siivota sielläkin. Poistu uutiskirjetilauksista, joita et lue. Poista viestejä, jotka ovat tarpeettomia. Siivoamalla kotiasi, siivoat myös mieltäsi. Etkö ole kuullut Konmarista koskaan? Liity facebookin ”Konmari Suomi”-ryhmään tai kirja Life-Changing Magic of Tidying: A simple, effective way to banish clutter forever.

5. Tee läsnäoloharjoituksia

Tämä vinkki voi yllättää myös, mutta kun teet säännöllisesti edes lyhyitäkin läsnäoloharjoituksia, saat tilaa mieleesi ja täten ajanhallintaasi. Kun sallit hetken pysähtymisen keskittyen vain tähän hetkeen, et yksinkertaisesti kykene miettimään muita asioita. Huomaathan eron, eli sinulla voi olla yhden ainoan minuutin aikana lukuisia eri ajatuksia, mutta et siltikään pysty ajattelemaan kahtaa eri asiaa täsmälleen samaan aikaan. Tein videon, jonka avulla voit kokeilla olla hetken läsnä.

Kiitos ♥

Ps. Audible-linkki on affiliatelinkki. Kun klikkaat sitä, siitä ei aiheudu sinulle kuluja eikä minulle tuloja. Jos ostat kirjan linkkini kautta, saan siitä provision, joka auttaa minua ylläpitämään tätä blogia. Kiitos, kun valitset tilata linkkini kautta ♥

ONNELLINEN.FI

Kuva Pirjosta. Kuva © Olli Laisalmi

Heleijaa ♥

Tervetuloa mun blogiin ja kauppaan. Toivottavasti viihdyt. Kirjoitukset täällä pohjautuvat omiin kokemuksiini, asiakascaseihin, joita olen saanut luvan käyttää, uskomuksiin, oman voiman löytämiseen ja kaikkeen siihen mielenkiintoiseen, mitä meidän mielemme käsittelee ja kuvaa maailmaa.

MITEN VOIN AUTTAA?


Blogiartikkelit aiheella keho & mieli

 

TILAA BLOGIKIRJOITUKSET SÄHKÖPOSTIISI

TILAA ONNELLISEN YOUTUBEKANAVATÄSSÄ MUUTAMA MUU AIHEESEEN LIITTYVÄ POSTAUS. NAPPAA LUKULISTALLE.

2 thoughts on “5 vinkkiä löytää aikaa itsensä kehittämiseen

 1. Kiitos ajankohtaisesta postauksesta. Varsinkin tuo omien menojen priorisointi ja ihan kunnollinen data siitä, paljonko aikaa mihinkin menee, on tosi hyviä ohjeita, vaikka tuntuukin itsestäänselvyyksiltä. Monesti sitä tarvitsee jonkun sanomaan sen itsestäänselvyyden ääneen, ennen kuin siihen todella ymmärtää tarttua. : )

  Äänikirjat ei ole yhtään mun juttu, kokeilin BookBeatia tossa pari vuotta sitten just salilla ja lenkillä, mutta en pysty keskittymään äänikirjoihin, minkä lisäksi lukeminen on mulle semmonen rentoutumisen tapa, mihin äänikirjan kanssa en pysty. Muutenki tykkään lukea itse, en, että mulle luetaan. Mutta paljonhan jengi on noista tykännyt, että sikäli kaikki on kotiin päin, mitä enemmän luemme, sen empaattisempia voimme olla, koska vain lukemalla voimme kuvitella, miltä toisesta tuntuu. Jos äänikirjat auttaa ihmisiä lukemaan enemmän, niin antaa palaa vaan.

  Sulla on kaunis ja inspiroiva blogi, jään ehdottomasti seurailemaan enemmänkin. <3

  1. Kiitos Tiina 💛 Monesti ajanhallintaan liittyvät asiat ovat itsestäänselviä ja helppojakin, mutta tarvitsemme välillä muistutusta niistä 😊 Lämmin kiitos seuraamisesta 💛

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *