fbpx
KEHO & MIELI

Henkinen merkitys ärtyvän suolen oireyhtymässä (ibs)

Ärtyvän suolen, ibs, vatsavaivojen henkinen merktiysOnko sinulla ongelmia vatsan kanssa? Oletko pohtinut, että lapsuuden ajan kokemuksesi voivat heijastua aikuisena ärtyvän suolen oireyhtymänä? Surullista lapsuutta ei saa onnelliseksi. Välinpitämättömiä vanhempia ei saa rakastaviksi. Mitä sitten on tehtävissä? Paljonkin. Oletko saanut apua ruokavalioon tehdyillä valinnoilla? Oletko havainnut onko mielessäsi tapahtunut muutoksia ruokavalion myötä?

Kehon ja mielen yhteys on kiinnostanut minua jo pitkään, mutta todellisen sysäyksen sain siihen vuonna 2016, kun oma kroppani viesti hyvin voimakkaasti surua ja näkyi selän ja käden “krakaamisena”.

Erään näkemyksen mukaan ruuansulatusongelmat voivat viestiä kyvyttömyydestä sulattaa omassa elämässä tiettyjä asioita. Ongelmat voivat juontaa juurensa varhaiseen lapsuuteen ja voivat näkyä haluttomuutena “sulattaa” todellisuutta. Ehkä vanhempasi eivät ole osanneet ilmaista rakkauttaan sinua kohtaan tai elämässäsi on ollut jotain muuta, joka on kääntynyt rakkaudettomuudeksi itseäsi kohtaan.

Tämä on havaittu myös neurotieteilijä Michael Meaneyn suorittamissa eläinkokeissa. Ihan niinkuin ihmisäideissä, on myös rottaäideissä eroja siinä, miten he huolehtivat jälkeläisistään. Tutkijat antoivat poikasten kasvaa ja selvittivät sitten, miten huolehtivaisten emojen poikaset pärjäsivät verrattuna stressaantuneiden emojen poikasiin.

Huolehtivaisten emojen poikasista kasvoi rauhallisempia rottia, jotka eivät reagoineet stressiin yhtä voimakkaasti kuin verrokit, eivätkä olleet yhtä taipuvaisia addiktiiviseen käyttäytymiseen, kuten käyttämään huumaavia aineita. Huolehtivaisten emojen poikaset suhtautuivat sosiaalisemmin toisiin rottiin, olivat rohkeampia ja tutkivat innokkaammin uusia paikkoja.

Stressaantuneiden ja välinpitämättömien emojen poikasista kasvoi syrjään vetäytyneitä rottia, joilla ilmeni herkästi ahdistusta, masennusta ja addiktiivista käytöstä.

Toisessa kokeessa, jossa oli Michaelin lisäksi tutkijana neurotieteilijä Paul Plotsky, seurattiin täysikasvuisiksi kasvaneita rottia. Huolehtivaisten emojen täysikasvuisilla poikasilla erittyi vähemmän kortikosteronia (rottien stressihormoni, ihmisen vastaava stressihormoni on nimeltään kortisoli). Lisäksi niiden veressä ja aivoissa havaittiin hormonimuutoksia, jotka estävät elimistön stressireaktioita riehaantumasta. Paljastui myös, että nuollut ja paijatut poikaset erittivät monia nuorten aivojen kehitykselle tärkeitä hormoneja, kuten kasvuhormonia. Ja kuten tutkimuksetkin todistavat, on rakastava kosketus tärkeää myös ihmisille.


Miten tämä kaikki liittyy ärtyneeseen ibs -suolistoon?

Stressatuilla rotanpoikasilla ilmeni myöhemmin ärtyvän suolen ibs- oireyhtymälle tyypillisiä oireita. Kuinka sitten meillä ihmisillä? Jos kärsit ärtyvän suolen oireyhtymästä, onko lapsuutesi ollut millainen? Jos sinulla on ollut hyvä lapsuus tai jos olet jollain tavalla saanut käsiteltyä haastavan lapsuuden, toimiiko vatsasi ok?

Miten sitten toimia, jos on ollut haasteellinen lapsuus?

Ensimmäinen askel on hyväksyä oma haasteellinen lapsuus. Hyväksyä, että sinulla ei ole ollut kokonaan onnellista lapsuutta. Hyväksyä ne asiat, mitkä ovat tapahtuneet. Et ehkä ole saanut sellaista äitiä ja/tai isää, kuin olisit toivonut. Hyväksyminen ei tarkoita väärien tekojen pitämistä oikeana, vaan sitä, että hyväksyt tapahtuneiden asioiden tapahtuneen. Valitettava tosiasia kuitenkin on, ettei mikään ei kuitenkaan saa takaisin sitä, mikä on tapahtunut. Se, mikä on tapahtunut, on tapahtunut. Se, miten reagoit, vaikuttaa kehoosi.

Anteeksianto on tärkeä elementti. Todellinen, syvä anteeksianto ei ole sitä, että päätät antaa anteeksi sille p***apäälle kaikessa hyvyydessäsi. Ei. Todelliseen anteeksiantoon ei liity egoa. Todellinen anteeksianto on egoton. Paasaan tässä blogissa paljon anteeksiannosta, koska oman näkemykseni mukaan se on yksi tärkeimmistä asioista siinä, että voit lumoutua voimastasi. Katso videolta, mitä anteeksianto on ja mitä se ei ole.

Tiedät, että olet todella antanut anteeksi, kun ihminen ei herätä sinussa enää mitään vihaa, eikä negatiivista tunnereaktiota kehossasi.

Anteeksianto:

  • Vapauttaa sinut vihasta
  • Ei tarkoita teon hyväksymistä
  • Luovut halusta saada hyvä menneisyys, jotta saat rauhallisemman tulevaisuuden
  • Vapauttaa sinut kärsimyksestä
  • Luovut olemasta uhri

Pidä huolta mielestäsi ja kehostasi, sillä ne ovat kotisi.

 

Kiitos ♥

Lähde: Emeran, Mayer: Viisas vatsa

Kuvat: Kamyab Lotfollahyan – Unsplash, Canva, Guilherme Stecanella – Unsplash

ONNELLINEN.FI

Kuva Pirjosta. Kuva © Olli Laisalmi

Heleijaa ♥

Tervetuloa mun blogiin ja kauppaan. Toivottavasti viihdyt. Kirjoitukset täällä pohjautuvat omiin kokemuksiini, asiakascaseihin, joita olen saanut luvan käyttää, uskomuksiin, oman voiman löytämiseen ja kaikkeen siihen mielenkiintoiseen, mitä meidän mielemme käsittelee ja kuvaa maailmaa.

MITEN VOIN AUTTAA?


Blogiartikkelit aiheella keho & mieli

 

TILAA BLOGIKIRJOITUKSET SÄHKÖPOSTIISI

TILAA ONNELLISEN YOUTUBEKANAVATÄSSÄ MUUTAMA MUU AIHEESEEN LIITTYVÄ POSTAUS. NAPPAA LUKULISTALLE.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *