fbpx
AJATUSMALLIT

Miksi vihapuhe on vahingollista? Mikä on sosiaalinen jalanjälkesi?

Vihasta tehdyt päätökset voivat olla tuhoisia

Näet somessa julkaisun, jonka sisällön koet esimerkiksi jollain tavalla uhkana itsesi tai perheesi terveydelle. Millaisia ajatuksia pyörii tuolloin mielessäsi? Koetko turvattomutta? Avuttomuutta? Kiukkua? Vihaa? Raivoa? En tiedä, miten sinä reagoit. Sen tiedän, että joillekin ihmisille tulee hyvinkin vihaisia, jopa raivoisia ajatuksia, joissa vihankohde pitäisi laittaa kuriin jollain tavalla. Ottaa jopa ihmisoikeudet pois.

Viha on tietyissä tilanteissa hyvä juttu silloin, kun se auttaa ihmistä etenemään vaikeasta tilanteesta. Tämmöinen voi olla vaikka epätyydyttävä parisuhde, työpaikka tai vaikkapa oman terveyden laiminlyönti.

Mitä tapahtuu vihaisen ihmisen mielessä? Eipä oikeastaan yhtään mitään järkevää ainakaan :D, vaikka tuolla hetkellä meistä saattaa tuntua järkevälle.

Miten me vihastumme?

Voi että, kun minulla raivostuttaa se sika! Kuinka se kehtasi puhua minulle alentavasti asiakkaiden kuullen? Eikö se itsekäs narsisti ajattele koskaan muita?”

Viha alkaa siitä, kun joku toinen ihminen sanoo tai jättää sanomatta / tekee tai jättää tekemättä jotain. – Mitä ei olisi pitänyt ajattelijan mielestä tapahtua.

Tämän havaitseminen nostattaa henkilössä hyökkääviä ajatuksia, jotka pohjautuvat hänen uskomusmaailmassaan siihen, millainen maailman pitäisi olla. Kun asiat eivät ole kuten hän haluaisi, syntyy negatiivisia tunnetiloja, kuten vihaa.

Vihaisena ihminen ei kykene näkemään mitään muuta kuin oman näkökantansa. Hän ei kykene näkemään toisen osapuolen näkökantaa, joka voisi parhaimmillaan rikastuttaa ajattelua. Oma arvomaailmamme voi herkästi vaikuttaa myös vihantunteisiin. Voit lukea arvomaailmasta artikkelissa ”Minkä arvoinen on elämäsi?”

Mikä vihasta tekee vaarallista?

Halu väärinymmärtää usein ohittaa yrityksen ymmärtää.”
– Sauli Niinistö

Kun ihminen on vihainen, hänen kykynsä nähdä ja kuulla heikkenee olemattomaksi. Niin. Hän ei näe mitään muuta kuin oman oikeutuksensa tuntea vihaa. Hän näkee vain oman kantansa asiaan, jota pitää vihan voimalla oikeana. Hän on vankkumattoman varma siitä, että on oikeassa. Hän voi uskomustensa kautta lietsoa vihaansa niin, että tulee sokeaksi faktoille ja näkee tai kuulee asiat väärin. Hän voi olla jopa sitä mieltä, että toisinajattelevaa pitäisi rankaista.

Voiko vihaa hallita? Miten vihaa voi ymmärtää?

Perinteinen keino laskea kymmeneen on ihan hyvä ensiapu vihan hallintaan. Kun olemme rauhan tilassa, pystymme kuulemaan paremmin miksi joku ajattelee niin kuin ajattelee.

Vihaa voi ymmärtää vaikka vertaamalla sitä käyrää piirtävään laitteeseen. Tuo laite näyttäisi pelkkää viivaa silloin, kun voimme hyvin. Vaan eiköhän elämä olisi melko tylsää pidemmän päälle, jos elämämme olisi ihan tasaista koko ajan?

Kun tunnemme iloa, tuo piirturi tekisi pienen käyrän ylös. Kun olemme innoissamme, se tekisi vieläkin isomman koukkauksen ylös. Emme kuitenkaan jaksa olla innoissamme 24/7, joten piirturi palaa jonkun ajan päästä jälleen näyttämään viivaa.

Kun tunnemme jotain negatiivista tunnetta, tekee käyrä koukkauksen alas. Näitä negatiivisia tunteita voivat olla esimerkiksi suru, ahdistus, kiukku ja viha. Masentunut ihminen voi viettää huomattavan pitkiä aikoja alakäyrillä, MUTTA! Aina silloin tällöin masentuneellakin tuo käyrä palaa hetkeksi näyttämään viivaa, tai jopa yläkäyrälle. Nämä tilanteet ovat sellaisia hetkiä, jolloin masentunut on kohdistanut ajatuksensa johonkin muuhun kuin itsesääliin tai häntä ahdistaviin asioihin. Tällaisia voi olla esim hyvien ystävien seura tai vaikkapa hauska leffa.

Tilaa tästä itsellesi Onnellisen sisäpiirin viestit

Vihassa toimivaa ihmistä voi verrata mielestäni hyvin humalaiseen tai masentuneeseen ihmiseen. Miksi? Siksi, ettei kenenkään aivot toimi parhaalla tavalla näissä tilanteessa. Jos olet masennuksesta kärsivä ihminen, ethän hermostu, vaan lue pidemmälle.

Masennus on yksi vihan olomuodoista. Masentunut ihminen ei halua nousta sängystään, koska hän ei näe elämässään mitään hyvää. Masentunut ei masennuksen keskellä ymmärrä, ettei hänessä todellisuudessa ole yhtään mitään vikaa. Masennuksesta selvinnyt voi kertoa, miten näkee hyviä asioita maailmassa, joita ei nähnyt masennuksen luoman arvottomuuden tunteen keskeltä. Masentunut ei kykene näkemään maailman kauneutta ja monisäikeisyyttä, niinkuin ei pysty vihainenkaan näkemään.

Alkoholin vaikutuksen alaisena ihminen voi kuvitella itsestään liikoja tai hänen vihansa voi saada vaaralliset mittasuhteet, jolloin voi tapahtua tekoja, joita selvittyään katuu.

Maailma ei ole mustavalkoinen. Vihaisena voi olla vaara nähdä maailma mustavalkoisena, jolloin vihaisen ainoita vaihtoehtoja on ajatella niinkuin itse ajattelee, tai ajatella niinkuin “toisinajattelija”. Ei ole muita vaihtoehtoja. Mutta kun on! Yleensä on lukuisia vaihtoehtoja, mutta vihan keskeltä niitä ei pysty näkemään.

Millainen on sosiaalinen jalanjälkesi?

Kun olemme rauhallisessa tilassa, on niin hengityksemme tahti kuin ajattelummekin kirkkaampaa. Tässä tilassa pystymme keskustelemaan rakentavasti. Kykenemme kuuntelemaan toisenlaisiakin tapoja ajatella ja ennenkaikkea syitä ajattelun takana. Meidän ei tarvitse hyväksyä omaksemme toisen tapaa ajatella, jos se poikkeaa arvoistamme. Voimme silti ymmärtää. Maailmamme avartuu, kun ymmärrämme syyt sille, miksi joku ajattelee siten kuten ajattelee. Voimme löytää kompromisseja tai pitää täysin oman tapamme ajatella.

Rauhallisella tilalla en tarkoita mitään meditatiivista tilaa, vaan ihan normaalia tilaa, jossa ajattelumme on kirkkaampaa.

En usko, että yhtäkään sotaa on aloitettu rauhallisesta tilasta.

Kun hengität syvään ja lasket kymmeneen, voit myös miettiä miksi ajattelet niin kuin ajattelet. Miksi asia on sinulle niin tärkeä. Toivon myös sinun miettivän sitä, että millaisen sosiaalisen jalanjäljen haluat jälkeesi jättää.

Toivon, että uusi vuosi tuo mukanaan suvaitsevaisuutta erilaisia ajatuksia kohtaan. Mehukkaan ihania ajatustenvaihtoja erillä tavoin ajattelevien kesken, joista puuttuu toisten tuomitseminen. Onnistuisiko tämä meiltä rakkaat ♥ Haluatko olla kanssani luomassa ajatuksia suvaitsevampaa ilmapiiriä? Tule mukaan ”Millainen on sinun sosiaalinen jalanjälki” -haasteeseen, jolla ilmaiset, että sinulle on tärkeää saada oma mielipiteesi esille ja kuulla muiden erilaisia mielipiteitä ilman trollausta.

Tykkäsitkö blogikirjoituksesta? Tilaa artikkelit suoraan sähköpostiisi:

Kiitos ♥

Wikipedia: Sosiaalinen jalanjälki

ONNELLINEN.FI

Kuva Pirjosta. Kuva © Olli Laisalmi

Heleijaa ♥

Tervetuloa mun blogiin ja kauppaan. Toivottavasti viihdyt. Kirjoitukset täällä pohjautuvat omiin kokemuksiini, asiakascaseihin, joita olen saanut luvan käyttää, uskomuksiin, oman voiman löytämiseen ja kaikkeen siihen mielenkiintoiseen, mitä meidän mielemme käsittelee ja kuvaa maailmaa.

MITEN VOIN AUTTAA?


Blogiartikkelit aiheella keho & mieli

 

TILAA BLOGIKIRJOITUKSET SÄHKÖPOSTIISI

TILAA ONNELLISEN YOUTUBEKANAVATÄSSÄ MUUTAMA MUU AIHEESEEN LIITTYVÄ POSTAUS. NAPPAA LUKULISTALLE.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *