fbpx
Ajatusmallit

Minkä arvoinen on elämäsi?

Minkä arvoinen on elämäsiTiedosta arvomaailmasi vaikutus kehoosi ja mieleesi

Minkä arvoinen on elämäsi? Tai saanko luvan hieman kiepsauttaa ajatusta: Minkä arvoiseksi olet muodostanut elämäsi?

Oletko pohtinut miksi jotkut eivät ole moksiskaan, kun kuulevat arvostelua itsestään tai kokevat vastoinkäymisiä ja toiset ottavat ne jopa niin henkilökohtaisena, että voivat perääntyä suunnitelmissaan? Johtuuko se siitä, millainen ihminen on tyyppinä? Onko se geeneissä? Vai onko se jotain, mihin voi vaikuttaa? Uskon, että asenne on toisilla ihmisillä jo lapsuudesta asti erilainen kuin toisilla. Uskon myös, että tämä(kin) on asia, johon voit vaikuttaa!

Voit vaikuttaa siihen, miten koet asiat

Se tunne, kun kuulet lastasi kiusattavan koulussa. Se tunne, kun kuulet eläimen joutuneen rääkätyksi. Se tunne, kun kuulet sinua puhuteltavan ala-arvoisesti. Se tunne, kun et koe tekemiselläsi olevan arvoa, koska joku sitä arvostelee. Se tunne, kun koet olevasi hyväksikäytetty. Se tunne, kun koet, että ainoa tehtäväsi on palvella muita ja kokea kuitenkin olon yksinäiseksi. Se tunne, kun epäonnistut jossakin. Se tunne, kun rakastat toista ja se toinen ei sinua enää. Kaikki nämä tuntuvat jollain tavalla negatiivisesti kehossasi. Kun ne liittyvät arvomaailmaasi, voit kokea todellista tuskaa. Vaan äläpä huoli, tämäkin on asia, johon voit vaikuttaa.

Tutustu omaan arvomaailmaasi monipuolisesti

Kun olet kotona, katsele rauhassa ympärillesi. Mitä näet? Vaatteita kaapissa? Astioita hyllyillä? Kodinkoneita? Huonekaluja? Jos kotisi palaisi maan tasalle, mitä ovat ne asiat, joita jäisit kaipaamaan?

Jos mietit astioita keittiössäsi. Jos ne kaikki hajoaisivat, onko jokin, mitä jäisit kaipaamaan? Onko sillä rahallista arvoa? Keräilyarvoa? Tunnearvoa? Mikä tarina tuon astian takana on?

Minulle yksi tärkeä esine on keittiön kellomme, joka on superrakkaan, edesmenneen mummini vanha kello. Minulla ei ole aavistusta siitä, onko kellolla jotain vakuusarvoa. Sillä ei ole merkitystä. Merkitystä on sillä, että assosioin kellon mummiini ja joka kerta sen nähdessäni, näen lempeyttä. Jos katsotaan tätä asiaa tämän artikkelin näkökulmasta, eli “Annamme itse arvon jokaiselle näkemällemme asialle ja esineelle”, on rakas kelloni vain kello. Jos sinä tulisit käymään meillä kylässä, se voisi olla sinulle vain kummallinen kello. Tai ehkä et edes huomaisi sitä. Sillä ei olisi sinulle mitään merkitystä.

Mummini vanha kello

Kuka on se, joka antaa arvon sinun elämäsi asioille?

Pointti tässä on se, että annamme itse arvon jokaiselle näkemällemme asialle ja esineelle. Esine tai asia ei tiedä arvoaan. Ihan niinkuin jouluaatto. Se on periaatteessa vain pelkkä päivä muiden joukossa. Sillä on omanlaisensa sää. Ehkä sataa lunta, ehkä ei. Ehkä on pakkasta, ehkä ei. Se on vain päivä muiden joukossa. Yksinäisen ihmisen mielessä tuo jouluaatto voi olla ahdistava, jos se symboloi kaipausta perheelle, lapsille tai puolisolle. Jollekin tuo päivä voi olla hyvinkin arvokas.

Näetkö? On täysin sinun vallassasi päättää, millaisen arvon annat elämässäsi oleville asioille. Olivat ne sitten esineitä, juhlapyhiä, ihmisiä tai kokemuksia.

Se hetki tuo sinulle voimaa, kun ymmärrät, että olet se, joka antaa merkityksen ja arvon jokaiselle kohtaamallesi asialle. Miksi? Koska tällöin tiedät, että on sinun vallassasi tarvittaessa muuttaa tuon asian merkitystä.

Sanoiko joku sinulle rumasti? Teitkö jotain, mitä kadut? Kohtasitko ihmisen, joka nostaa niskavillasi pystyyn?

Entä, jos katsoisit tätä asiaa toisenlaisesta näkökulmasta? Miten suhtautuisit asiaan, jos päättäisit luopua hyökkäävistä ajatuksista? Hyökkäävillä ajatuksilla tarkoitan sellaisia ajatuksia, jotka saavat aikaan aggressiota mielessäsi ja kehossasi. Näet maailman siten, miten näet. Ajatukset muokkaavat näkemästäsi maailmasta sellaisen, mikä se on. Kun huomaat, että hyökkäävät ajatukset muokkaavat elämästäsi kurjempaa, eikö ole silloin syytä heivata hyökkäävät ajatukset pois? Mistä tunnistat hyökkäävät ajatukset? Tunnistat hyökkäävät ajatukset siitä, että ne lisäävät pahaa oloa.

Ajatuksissasi voi olla esimerkiksi tällaisia:

  • “Kamala narsisti. Sietäisi saada potkut sen sijaan, että muut kärsivät.”
  • “Inhottava sovinisti. Miten se kehtaa puhua minulle noin?”
  • “On siinäkin feministi. Vouhkaa naisten oikeuksista, mutta kohtelee miehiä ala-arvoisesti. Kehtaisinpa sanoa hänelle suorat sanat.”
  • “Ei, taas se pyysi minut avuksi. Koskaan hän ei ole kiinnostunut minusta. Ainoastaan silloin soittaa, kun tarvitsee jotain. Pakko kai se on silti mennä taas kerran. Ärsyttää.”

Huomaathan, että tämä artikkeli ei käsittele liiallista kiltteyttä, joka on yksi tuhoisan käytöksen muoto. Tämä käsittelee sitä, että opimme näkemään sen, miten asioiden arvon määrittely on täysin meidän itsemme vallassa. Ja tämä seikka lisää kummasti mielenrauhaa.

Palaan nyt takaisin sanoihin “hyökkäävät ajatukset”. Haluatko luoda maailmaa, jossa on hyökkääviä ajatuksia? Vai haluatko ennemmin päästä niistä eroon? Kun katsomme maailmaa hyökkäävillä ajatuksilla, luomme kostonhimoista maailmaa. Maailmaa, jossa saatamme tuntea hyvää mieltä, jos “väärintekijä” saa nenilleen. Kostaminen lisää kostonkierrettä. On täysin sinun vallassasi päättää luopua hyökkäävistä ajatuksista.

Tällöin edellä mainittu lista voisi näyttää tältä:

  • “Kamala narsisti. Sietäisi saada potkut sen sijaan, että muut kärsivät.”,“Inhottava sovinisti. Miten se kehtaa puhua minulle noin?”“On siinäkin feministi. Vouhkaa naisten oikeuksista, mutta kohtelee miehiä ala-arvoisesti. Kehtaisinpa sanoa hänelle suorat sanat.” -> ->

    “Minä en oikeasti tiedä tuosta ihmisestä yhtään mitään. Näen vain pinnallisen käytöksen, jonka tuomitsemisesta olen päättänyt luopua. Aikaisemmat ajatukseni kertovat vain uskomusteni tekemistä mielikuvista. Ne eivät edusta totuutta, koska näen vain tulkinnan, jonka olen muodostanut menneisyydestäni peräisin olevilla uskomuksilla.”
  • “Ei, taas se pyysi minut avuksi. Koskaan hän ei ole kiinnostunut minusta. Ainoastaan silloin soittaa, kun tarvitsee jotain. Pakko kai se on silti mennä taas kerran. Ärsyttää.” -> ->“En ole poissa tolaltani siitä syystä, mistä luulen. Tarvitsen tällä hetkellä enemmän rauhaa ja omaa aikaa. Minun ei tarvitse suostua asioihin, mihin en halua suostua. Minä voin sanoa ei. Maailma ei kaadu. Voin aivan hyvin luopua siitä ajatuksesta, että minun velvollisuuteni olisi toimia aina muiden tahdon mukaan. Ymmärrän, että olen itse vastuussa tämän ajatusmallin luomisesta. Kun autan ihmistä puhtaasta sydämestä, se voimaannuttaa. Maailma ei kaadu, jos en ole paikalla. Minun ei tarvitse, jos en halua.”

Katso video:

Liity Onnellisen Sisäpiiriin

 

Kiitos ♥

ONNELLINEN.FI

Kuva Pirjosta. Kuva © Olli Laisalmi

Heleijaa ♥

Tervetuloa mun blogiin ja kauppaan. Toivottavasti viihdyt. Kirjoitukset täällä pohjautuvat omiin kokemuksiini, asiakascaseihin, joita olen saanut luvan käyttää, uskomuksiin, oman voiman löytämiseen ja kaikkeen siihen mielenkiintoiseen, mitä meidän mielemme käsittelee ja kuvaa maailmaa.

MITEN VOIN AUTTAA?


Blogiartikkelit aiheella keho & mieli

 

TILAA BLOGIKIRJOITUKSET SÄHKÖPOSTIISI

TILAA ONNELLISEN YOUTUBEKANAVATÄSSÄ MUUTAMA MUU AIHEESEEN LIITTYVÄ POSTAUS. NAPPAA LUKULISTALLE.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *