fbpx
AJATUSMALLIT

Miten lisään rakentavaa keskustelua?


Tässä artikkelissa kerrotaan muutamia esimerkkejä tuhoisasta tavasta kommunikoida, sekä rakentavammasta tavasta kommunikoida eli rakentavasta vuorovaikutuksesta.

Blogini teema on omasta voimasta lumoutuminen ja yksi merkittävä seikka sen löytämisessä ja siitä lumoutumisessa on se, että ymmärrämme olevamme täysin vastuussa itsestämme ja päätöksistämme.

Melko helppo keino tulkita, onko palaute tuhoisaa vai rakentavaa vuorovaikutusta on se, että ”sopiiko” haukkumasanat palautteeseen. Jos sinne väleihin sopii haukkumasanoja, ei palaute todennäköisesti ole rakentava. Tässä esimerkki tuhoisasta palautteesta.

“Argh. En voi sietää tuommoisia välinpitämättömiä ihmisiä, jotka panevat rahansa tuollaiseen roskaan, ihan hävettää puolesta. Eivät ajattele sitten pätkääkään jälkikasvuaan saati maapalloa. Jonkun pitäisi takoa järkeä heidän päähän. Ärsyttää!”

Eikö tuonne sovi aivan hyvin erilaiset haukkuma- tai voimasanat?

No entä tämä esimerkki:

“Minulla huolettaa nähdä, miten ihmiset laittavat rahansa tähän tuotteeseen, koska se ei täytä niitä laatukriteereitä, joita minulla on. Toivoisin, että ihmiset ottaisivat enemmän selvää ostamiensa tuotteiden alkuperästä ja eettisyydestä ja kantaisivat huolta maapallomme tilasta.”

Tuohon ei niin hyvin enää passaa haukkuma- saati voimasanat, eihän 🙂 Mitä muuta eroa näillä kahdella on?

Ensimmäinen kommentti tuomitsee ihmiset. Jälkimmäinen on huolissaan tiettyjen ihmisten tavasta toimia, kuitenkaan tuomitsematta itse ihmistä. Jälkimmäisessä otetaan vastuu omasta tunnetilasta, joka on yksi tunnus rakentavan vuorovaikutuksen olemassaololle.

Miten kommentoit rakentavasti?

NVC:n (Non-violent Communication) vuorovaikutusmallin mukaisesti näin:

Havainto – Tarve – Tunne – Pyyntö

  1. Ensin on havainto, eli kommentoija näkee tai kuulee jotain.
  2. Luettu sisältö laukaiseen tarpeen, joka voi olla yllä olevassa esimerkissä tarve taata, että kaikilla ihmisillä olisi ihmisarvoinen elämä ja luontoa kunnioitettaisiin.
  3. Edellä mainittu ajatus, joka pohjautuu kommentoijan uskomuksiin ja arvoihin, nostaa pinnalle tunteen.
  4. Hän voi esittää rakentavana kommenttina pyynnön ottaa huomioon tuotteen eettiset näkökulmat. Miksi pyyntö? Yleensä keskusteluissa vaaditaan ja mihin se johtaa? Vai johtaako muuhun kuin suuttumukseen tai puolustautumiseen?

Toisten ihmisten haukkuminen, kaunan kantaminen tai hyökkäävät tulkinnat lisäävät vain meidän pahaa oloa. Yleensä ne eivät lisää vihan kohteen pahaa oloa. Voi olla, että vihan kohde on usein tietämätön meille aiheuttamastaan pahasta olosta.

Tilaa tästä itsellesi Onnellisen sisäpiirin viestit

Esimerkki liikennekäyttäytymisestä

Ajamme liikenteessä kaikessa rauhassa ja joku ohittaa meidät tiukassa tilanteessa niin, että “nippa nappa niukin naukin” vältämme kolarin. Tuossa tilanteessa saatamme tuntea voimakasta raivoa pelästymisestä selvittyämme. Voimme manata riskitilanteen aiheuttaneen jonnekin pohjamutiin ja olemme sitä mieltä, ettei tuollaisilla kuskeilla saisi olla edes ajokorttia.

No joo, on varmasti kuskeja, joilla vauhdin hurma ja käsitys omasta ajotaidostaan menee yleisen turvallisuuden ja liikennesääntöjen noudattamisen ulkopuolelle, jolloin puhutaan ns haitallisesta tavasta toimia. Siitäkin huolimatta ajaja toteuttaa jotain omaa tarvettaan, joka menee muiden kokeman turvallisuuden tarpeen yli. Mutta! Takana voi olla myös muita syitä. Mikä voisi olla syy sille, että joku “hurjastelee”? Miten suhtautuisit kaahaajaan, jos saisit kuulla, että kaahari oli matkalla sairaalaan kuultuaan läheisensä joutuneen sinne? Epäilen, että vaikka pelästys olisi silti pinnalla, niin vihantunteesi laantuisi.

Haluatko lukea lisää vihasta? Lue ”Miksi vihapuhe on vahingollista? Mikä on sosiaalinen jalanjälkesi?”

Esimerkki anopin ja miniän siivouskäsityksestä

Otetaan toinenkin esimerkki: Anoppi tulee käymään ja alkaa pian siivota. Pinoaa lautaset tiskikoneeseen, ottaa imurin käteensä. Miniä kokee tämän loukkaavana, koska anoppi ei ole pyytänyt lupaa siivota.

Jos miniää ahdistaa, hän voi lisätä pahaa oloaan moittimalla anoppiaan ääneen ystävilleen, puolisolleen tai vain mielessään “Anoppi vihaa minua. Hän tunkee jatkuvasti itsensä meille ja luulee omistavansa kaiken. Ihan ärsyttää pelkkä ämmän näkeminen.” Tällä purkauksella miniä ehkä helpottaa hetkeksi oloaan, mutta se ei ole rakentavaa vuorovaikutusta.

Mieti hetki, mikä voi olla anopin käytöksen takana?

Syyllistävä ajattelu sanoo ensimmäisenä syyksi tungettelun, pomottelun tai miniän mitätöinnin. Joo, jossain tapauksissa voi näin ollakin, mutta silloinkaan se ei kerro mitään miniästä. Onko mahdollista, että anopilla olisi jokin positiivinen syy käytöksen takana? Mitä se voisi olla? Tässä muutamia ajatuksia, jotka pohjautuvat rakentavaan vuorovaikutukseen:

  • Anoppi rakastaa siivoamista ja siivoamalla lapsensa & hänen puolisonsa kotona, hän kokee antavansa lahjan.
  • Anopilla on erilainen siisteyskäsitys kuin miniällä ja hän kokee toteuttavansa omaa siisteyskäsitystään siivoamalla muuallakin kuin kotonaan.
  • Anoppi kokee olevansa perheenjäsen ja haluaa auttaa.
  • Anoppi haluaa keventää miniänsä työtaakkaa auttamalla.

Toimiiko anoppi väärin? Riippuu tapauksesta 😀 Minä toivottaisin tuon anopin tervetulleeksi meille milloin vaan, mutta valitettavasti en ole omaa anoppiani koskaan päässyt edes tapaamaan.

Miten miniä voi käyttää rakentavaa keskustelua apunaan, jos hän ei halua anopin siivoavan heillä? Hän voi esimerkiksi avata keskustelun: “Hei, tiedätkö.. Kun tulet meille käymään ja alat siivoamaan, minusta tuntuu pahalta, koska haluan itse huolehtia oman kotini siisteydestä. Voisitko vain olla täällä seuranamme?” Mitä ajatuksia tämä tyyli lähestyä herättää sinussa? Entä miltä tämä tyyli tuntuu kehossa?

Tykkäsitkö tekstistä? Liity Onnellisen sisäpiiriin, jossa saat mm syventäviä ajatuksia viikon kirjoituksesta.

Kiitos ♥

ONNELLINEN.FI

Kuva Pirjosta. Kuva © Olli Laisalmi

Heleijaa ♥

Tervetuloa mun blogiin ja kauppaan. Toivottavasti viihdyt. Kirjoitukset täällä pohjautuvat omiin kokemuksiini, asiakascaseihin, joita olen saanut luvan käyttää, uskomuksiin, oman voiman löytämiseen ja kaikkeen siihen mielenkiintoiseen, mitä meidän mielemme käsittelee ja kuvaa maailmaa.

MITEN VOIN AUTTAA?


Blogiartikkelit aiheella keho & mieli

 

TILAA BLOGIKIRJOITUKSET SÄHKÖPOSTIISI

TILAA ONNELLISEN YOUTUBEKANAVATÄSSÄ MUUTAMA MUU AIHEESEEN LIITTYVÄ POSTAUS. NAPPAA LUKULISTALLE.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *