fbpx
AJATUSMALLIT

Oletko ennemmin oikeassa vai onnellinen?

“Tämä ruokavalio on se ainoa ja oikea.” totesi Kerttu. “Pyh, se on ihan sama mitä ihminen syö.” vastasi Silja. “No ei ole” sanoi Kerttu suutahtaen ja jatkoi “Mieti nyt itse järjelläsi mihin tämä nykyinen ruokakulttuuri on johtanut. Ihmiset voisivat paljon paremmin, jos noudattaisivat tätä ruokavaliota, koska minäkin voin tällä hyvin ja niiiin monet muut voivat juuri tällä ruokavaliolla hyvin. Niin moni on päässyt terveysvaivoistaan tällä. Miten sulla on pokkaa väittää, että on sama mitä ihminen syö. Oikeesti??!!” “Ai, no se nyt kuitenkin on niin, että voin täysin hyvin ja saan kyllä syödä ihan mitä haluan. Tuolla sun ruokavaliolla ihmiset kuitenkin alkaa voida huonosti muutaman vuoden kuluttua. Mieti sitä.” sähähti Kerttu…

Minä olen oikeassa, sinä väärässä! – Eikä, vaan sinä olet väärässä ja minä oikeassa! Näin yleensä taistelut alkavat ja onnellisuus häipyy paikalta vähin äänin. Vihaan pohjautuvissa väittelyissä ei ole voittajia.

Ennenkuin jatkan pidemmälle, haluan sinun ymmärtävän, ettei tämä artikkeli tarkoita, että sinun pitäisi alistua mihinkään. Alistuminenkin on vaan eräänlainen mielenloukku, joka lisää ahdistuksen tunnetta. Pikemminkin tämän artikkelin tavoite on saada sinut lukijani ymmärtämään, että voi olla muitakin ”totuuksia” kuin se, mitä pidämme itse totuutena.

Haluatko siis ennemmin olla oikeassa vai onnellinen? Onko sinulla kertoja, kun haluaisit äristä tuon lauseen sanojalle, etteipä kuule ole näin aina ja olet täysin varma sanoistasi? Kuulet mielessäsi perustelut sille, miksi on tärkeää saada olla oikeassa tietyissä asioissa?

Jos kuitenkin sinun olisi pakko valita ja saisit ruksia vain yhden kohdan, kumman valitset?

◊ Oikeassa
◊ Onnellinen

Tietenkin me haluaisimme ruksia molemmat ruudut 🙂

Mikään ei vahvista egoa enemmän kuin halu olla oikeassa. Kuitenkin huomaamattamme halumme olla oikeassa vie tilaa onnellisuudeltamme. Mieti, miten paljon arvokasta aikaa menee hukkaan murehtiessamme muiden tekemisiä tai tekemättä jättämisiä. Ajan voisi käyttää paremminkin.

Ole onnellisen utelias

Tutki lapsen lailla ympärilläsi olevia ihmisiä. Mahdollisia syitä siihen, miksi he ajattelevat kuten ajattelevat. Takaan, että sitä mukaa kun rauhallisuus lisääntyy, sitä myöden myös tunnet enemmän kiitollisuutta kaikesta siitä uudesta, jota olet oppinut hyväksyessäsi toisenlaiset tavat ajatella.

’Kysymys on lopulta siitä, että oletko valmis antautumaan elämän kirjavalle kauneudelle ja sitä kautta oivaltamaan, että ei tarvitse olla oikeassa ollakseen onnellinen. Sillä ei ole merkitystä. Ymmärrät, ettei oikeassa oleminen lisää onnellisuuttasi, vaan usein vähentää sitä vähentäen samalla myös jaksamistasi.

Sinä hetkenä, kun uskallat kyseenalaistaa oman oikeassa olemisesi, alkaa tapahtua taikuutta. Kun todella päätät kyseenalaistaa, jos asia ei olekkaan näin, miten kuvittelet sen olevan.

Me luomme ajatuksillamme oman elämän käsikirjoituksen. On asioita, joihin emme voi vaikuttaa vaikka niiiin haluaisimme. Meillä kuitenkin on ihan aina valta vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme kohtaamiimme asioihin.

Me teemme asioita sen pohjalta, mitä koemme oikeaksi. Minkä ajattelemme olevan oikein. Toisaalta, niin varmasti ajattelee sekin ihminen, jonka toimintaa pidämme vääränä. On se ihminen sitten puolisomme, lapsemme, työkaveri, sukulainen tai joku otsikoissa oleva tunteemme pintaan nostava tyyppi.

Meillä ei monesti kuitenkaan ole hajuakaan siitä, että miksi joku toimii siten miten toimii. Vaikka toisin luulemme 😀 Emme voi tietää, miten tietynlaiset uskomukset ovat hänelle vuosien varrelle kerääntyneet. Emme tiedä mitä kaikkea hän on kokenut, koska käyttäytyy siten miten käyttäytyy. Emme tiedä välttämättä myöskään sitä, mitä tuo ihminen on kokenut viimeisen vuorokauden aikana ja millä tavalla tuo hänen kokemansa vaikuttaa hänen käytökseensä.

Jokainen meistä oppii, kasvaa ja kehittyy koko ajan. Myös solutasolla. Teemme päätöksiä oman uskomusmaailman kautta – siis sen, jonka koemme oikeaksi ja totuudeksi, mutta joka ei välttämättä sitä ole. Kun emme voi tietää. Voihan pefletti.

Onko sitä paitsi olemassa yhtä totuutta? Vaihteleeko se? Onko niitä useampia?

Rakastan tieteellisiä tutkimuksia ihmismieltä selittävistä tutkimuksista, mutta tietävätkö nekään loppujen lopuksi mitään totuudesta? Sillä koska opimme koko ajan, havainnoimme ympärillämme muutosta, myös tieteen totuudet vaihtuvat aina vähän väliä, – kuten on vuosien varrella huomattu. Tiedekään ei kykene tutkimaan ihan kaikkia asiaan vaikuttavia tekijöitä. Ehkä joskus tulevaisuudessa pystyy. Ken tietää.

Rakas ystävä, haastan sinut kyseenalaistamaan tämän päivän (venyisikö jopa viikoksi) ajan oikeassa vai väärässä -ajattelun.

  • Onko sillä oikeasti väliä, oletko oikeassa?
  • Mitä se ratkaisee, kuka on oikeassa? Vai luuletko vain sen ratkaisevan jotain?
  • Häviätkö todella, jos et olekkaan oikeassa?
  • Vai uskallatko kokeilla, miten sisäinen rauha ja levollisuus lisääntyy sinä hetkenä, kun luovut oikeassa olemisen tarpeesta?

Kerro toki havainnoistasi 🙂

Katso videolta havainnollistava esimerkki & keino saada perspektiiviä asioihin

Videolla havainnollistava esimerkki siitä, miten luomme itse omat vankilamme. Videolla myös vertauskuvia suhtautua toisin oikeassa olemisen tarpeelle.

Kiitos ♥

 

Blogin kuvat: Canva.com & Pexels.com

ONNELLINEN.FI

Kuva Pirjosta. Kuva © Olli Laisalmi

Heleijaa ♥

Tervetuloa mun blogiin ja kauppaan. Toivottavasti viihdyt. Kirjoitukset täällä pohjautuvat omiin kokemuksiini, asiakascaseihin, joita olen saanut luvan käyttää, uskomuksiin, oman voiman löytämiseen ja kaikkeen siihen mielenkiintoiseen, mitä meidän mielemme käsittelee ja kuvaa maailmaa.

MITEN VOIN AUTTAA?


Blogiartikkelit aiheella keho & mieli

 

TILAA BLOGIKIRJOITUKSET SÄHKÖPOSTIISI

TILAA ONNELLISEN YOUTUBEKANAVATÄSSÄ MUUTAMA MUU AIHEESEEN LIITTYVÄ POSTAUS. NAPPAA LUKULISTALLE.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *