fbpx
Ajatusmallit

Oletko huolissasi siitä, mitä muut ajattelevat?

Onko sillä edes väliä, mitä muut ajattelevat?Sinun ei tarvitse vakuuttaa ketään.

Oletko haavoittunut kuulemistasi sanoista tai katseista? Oletko saanut kuulla, että sinusta on puhuttu pahaa selkäsi takana? Oletko kokenut, että sinusta on sanottu asioita, jotka ovat perättömiä? Onko se saanut sinussa halun vetäytyä? Oletko vetäytynyt kuoreesi, syyttänyt itseäsi vai hyökännyt sinua hyökännyttä kohtaan? Miltä nämä sanat ovat tuntuneet kehossasi? Pohjautuvatko ne kenties aikaisempiin kokemuksiisi nöyryytyksistä? Tiedätkö, sinulla on lupa olla juuri sellainen kuin olet.

Sinun ei tarvitse vakuuttaa ketään

Hieman epäilen, ettei tästä maailmasta löydy sellaista ihmistä, joka ei olisi saanut lokaa niskaansa. Se tieto ei kuitenkaan lohduta tilanteessa, jossa kokee itsensä haavoittuneeksi. Tuossa tilanteessa koemme, että meitä ei hyväksytä sellaisena kuin olemme. Koemme, että oikeuttamme olla oma itsemme on loukattu.

Ehkä koet hyväksyväsi muut sellaisina kuin he ovat, mutta sinua loukkaa, kun et saa vastavuoroisesti tuota tunnetta itsellesi? Voit tavoitella jotain, mitä ei ole edes olemassa. Tunnustan, näen maailman usein ruusunpunaisten rakkauslinssien läpi, jossa ihmiset tahtovat hyvää toisilleen. Oletko sinäkin samanlainen? Onko siinä jotain pahaa? No ei. Ainakaan minun mielestäni.

Ihmiset voivat purkaa huonoa oloa sinuun mistä tahansa syystä. Ja ikävä kyllä, kaikkia et voi miellyttää. Siihen ei pysty kukaan. Ei edes Äiti Teresa. Mutta hei, miksi keskittyisit dissaajiin, kun voit keskittyä sellaisiin ihmisiin ympärilläsi, jotka hyväksyvät sinut outouksinesi? Mikset siis olisi oma ihana, sinunlainen itsesi? Tiedätkö mikä taika siinä on, kun alat hyväksyä itsesi juuri sellaisena kuin olet? Kun hyväksyt itsesi, alat hyväksyä myös muiden erilaisuutta, jolloin ns dissaajien kommentit eivät enää niin kolahda sinuun. Niillä ei ole enää samanlaista kosketuspintaa. Tiedät silloin, mitä olet ja mitä et ole. Tiedät sen jokaisella solullasi. Kun sinulla on hyvä olla itsesi kanssa, hyvä olosi ei ole enää kiinni ulkopuolelta tulevista kommenteista.

Kuva leijonasta

Miksi loukkaannumme?

Ymmärrä, etteivät loukkaamiset ole koskaan henkilökohtaisia, vaikka ne siltä tuntuvat. Suurin osa ihmisistä ajattelee syyllistäen - jolloin heidän mielestään joku on aina syypää. Syypää löytyy yleensä itsen ulkopuolelta, tosin joissain tapauksissa ihminen voi ruoskia henkisesti itseään. Tässä on kyse syyllistävästä ajattelumallista. Omanlaisesta negatiivisesta tavasta nähdä maailma.

Syyllistävän ajattelun takaa löytyy aina tarpeita, jotka eivät ole saaneet vastakaikua.

Jos ajatellaan tilannetta, jossa puolisot riitelevät kodin siisteydestä. Siisteyttä rakastava puoliso moittii puolisoaan siivottomuudesta, kun taas “siivoton” puoliso voi ajatella puolisonsa menevän yli siivousintonsa kanssa. Tässä tilanteessa suuttumusta voi tulla, koska siisteyttä arvostava puoliso haluaisi voida luottaa siihen, että kodissa on puhdasta ja että se olisi muillekin yhtä tärkeä asia. Kun hän näkee siivottomuutta, hän kokee oman arvomaailmansa kärsineen kolauksen, kun hänelle tärkeä asia ei ole toiselle niin tärkeä. “Siivoton” puoliso voi hermostua, koska hän haluaisi rennompaa elämää töiden jälkeen, eikä hänen arvomaailmassaan siisti koti ole niitä tärkeimpiä asioita. Hän voi esimerkiksi arvostaa puolisonsa kanssa vietettävää aikaa enemmän, kuin siivoamiseen tuhlaantuvaa aikaa. Mikä neuvoksi tällöin? Yksi keino on keskustella kompromisseista molemmin puolin.

Näetkö? Vaikka syyttäminen voi tuntua henkilökohtaiselta, se ei silti sitä ole. Kaiken pahan olon takana on aina yksi tai useampi tarve, joka on jäänyt täyttämättä.

Onko sinusta puhuttu pahaa ja jopa perättömiä? Keksittyjen juttujen takana voi olla todella syvää pahaa oloa, jota kyseinen henkilö ei osaa purkaa ja käsitellä. Hänen tapansa toimia on tuhoisa ja siellä voi olla jopa mielenterveyden kanssa ongelmia. Mutta! Edelleen sama juttu, käytöksen takana on paljon täyttymättömiä tarpeita.

Tottakai on luonnollista haluta oikaisua ja näin kannattaakin tehdä tietyissä tilanteissa. Siinäkään ei ole yhtään mitään pahaa, jos koet suuttumusta, raivoa, ahdistusta tai jotain muuta tunnetta. Jos kuitenkin huomaat jääneesi vihaan kiinni pitkäksi aikaa, on silloin syytä tarkistaa, mitä hyvää se tuo sinun elämääsi? Haluatko olla ennemmin oikeassa vai onnellinen? Haluatko keskittyä hyviin tyyppeihin elämässäsi vai siihen yhteen, joka toimi ikävästi sinua kohtaan? Jos sen sijaan huomaat, että sama tietty haastava kaava toteutuu elämässäsi säännöllisesti, on syytä katsoa peiliin. Tästä kirjoittelen joskus enemmän.

Voit valita tässä(kin) tilanteessa myös anteeksiannon. Voit sydämessäsi antaa anteeksi sinua loukanneelle henkilölle. Huomaa, että kun annat anteeksi, annat samalla anteeksi myös itsellesi. Tämä on sinun hyvinvoinnillesi tärkeä seikka, sillä kaunan kantaminen rasittaa eniten sinua itseäsi.

Mitä enemmän hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet, sitä helpompi sinun on puskuroida muiden mielipiteet sinusta mappiin ö. Tiedät mitä olet ja mitä et ole. Ymmärrät, että pahanpuhuja vuodattaa ulos pahaa oloaan, jolla ei ole mitään tekemistä sinun kanssasi.

Onnellisuuteen vaikuttaa hyvin paljon ne asiat, joihin valitset keskittyä arjessasi.

Videolla voit tehdä harjoituksen, joka avaa sinulle paremmin sen, ettei mikään ole henkilökohtaista:

Liity Onnellisen Sisäpiiriin

Kiitos 

ONNELLINEN.FI

Kuva Pirjosta. Kuva © Olli Laisalmi

Heleijaa ♥

Tervetuloa mun blogiin ja kauppaan. Toivottavasti viihdyt. Kirjoitukset täällä pohjautuvat omiin kokemuksiini, asiakascaseihin, joita olen saanut luvan käyttää, uskomuksiin, oman voiman löytämiseen ja kaikkeen siihen mielenkiintoiseen, mitä meidän mielemme käsittelee ja kuvaa maailmaa.

MITEN VOIN AUTTAA?


Blogiartikkelit aiheella keho & mieli

 

TILAA BLOGIKIRJOITUKSET SÄHKÖPOSTIISI

TILAA ONNELLISEN YOUTUBEKANAVATÄSSÄ MUUTAMA MUU AIHEESEEN LIITTYVÄ POSTAUS. NAPPAA LUKULISTALLE.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *