fbpx
Ajatusmallit

Pääse jaloillesi epäonnistumisen jälkeen

Vuosi sitten päästin irti - mitä tapahtui?Irtipäästämistä symboloiva kuva voikukasta

En osaa sanoin kuvata, miten pahalta tuntui kirjoittaa facessa noin vuosi sitten, että päästän irti Onnellinen.fi:stä. Se on pelottava tunne, kun ei näe mitään muuta vaihtoehtoa kuin luopua itselle rakkaasta ja tärkeästä asiasta. Joskus on pakko tehdä vaikeitakin ratkaisuja etenkin, jos ne vievät enemmän voimia kuin mitä antavat. Se pettymys, kun asiat eivät mene niin kuin toivoisi. Se pelko, kun ei tiedä mitä seuraavan oven takana on. Se väsymys kaikesta yrittämisestä. Se epäonnistunut fiilis, tiedätkö? Oikeastaan kaikki alkoi jo paljon aikaisemmin, mutta irtipäästämisen prosessointiin kului aikaa. En tuolloin ymmärtänyt vielä, että oma voimani oli kateissa.

Onko oma voimasi kateissa? Miten pääset jaloillesi epäonnistumisen jälkeen?

Onko sinulla ollut jossain elämäsi vaiheessa tunnetta, että olet epäonnistunut jossain sinulle tärkeässä asiassa? Oletko koskaan kokenut olevasi luuseri? Isot haasteet voivat saada olon tuntumaan avuttomalta ja pieneltä. Silloin kliseet kuten “Elämä ei ole sitä, mitä meille tapahtuu. Elämä on sitä, miten reagoimme haasteisiin.”, voivat ärsyttää. Ne ärsyttävät, koska emme tuossa hetkessä näe ratkaisua omaan pulmaamme.

Tämä asia tuli minulle perinpohjaisesti mietittäväksi reilu kolme vuotta sitten. Noihin aikoihin jouduin nostamaan oman yritystoimintani hyllylle. Erinäiset oudot kiputilat koettelivat kehoa samalla, kun syvimmistä syvin p*skafiilis koetteli mieltä. Olin vakuuttunut, että olen epäonnistunut ihan kaikessa, millä on minulle merkitystä.

Arvomaailmassani perhe oli ja on edelleen se kaikista tärkein. Muita tärkeitä arvoja minulle on läheisten ystävieni kanssa vietetty aika, mielekäs työ, taloudellinen hyvinvointi sekä terveys. Mikä oli tilanne tuolloin kolmisen vuotta sitten?

 • Välit lapsiini rakoili. Olin pitkiä päiviä tehdessä unohtanut sen tärkeän asian, ettei lapsi välttämättä tule kyselemään ja kertomaan omia kuulumisiaan, vaan se on minun tehtäväni äitinä.
 • Parisuhteessani oli enemmän riitaa kuin sopua.
 • Talouteni oli kuralla. En pystynyt ostamaan lapselleni kenkiä, kun yksi pari meni rikki. Koin epäonnistuneeni siinä unelmassani, että olisin roolimalli onnistumisesta lapsilleni.
 • Kehossani oli outoja kipuja, jonka viestistä en vielä tuolloin ottanut selvää.
 • Koin olevani täysi luuseri kaikessa ja kaikkea muuta kuin onnellinen.

Oletko huomioinut, mitä tapahtuu kehossasi, kun kohtaat isoja haasteita? Missä ja miten kokemasi pelkotila tuntuu kehossasi? Entä oletko kiinnittänyt huomiota siihen, miksi jollekin puhkeaa joku sairaus jossain tietyssä vaiheessa elämää? Haluaako keho viestiä jotain?

Niin. Minun kehossani oli tuolloin kipuja, jotka ensin lähtivät olkapääni ympäriltä säteillen rintaani. Myöhemmin kipu eteni selkään. En voinut istua, joten makasin sängyllä ja pelkäsin kuolemaa. Lääkäri ei tuolloin osannut sanoa, mikä oireeni aiheuttaa.

Näytin keskisormea monelle sellaiselle positiivisuusopille, joista olin saanut apua muihin elämän haasteisiin. Tuossa hetkessä niistä ei ollut mitään hyötyä ihmiselle, joka itki kuolemanpelosta. En pelännyt itse asiassa kuolemaa itsessään, vaan sitä, jos en näkisi lasteni kasvavan aikuisiksi ja saisi olla osana heidän elämän eri vaiheissa. Ajatus, että voisin jäädä kaikesta paitsi, tuntui liian pahalta. Ihan liian pahalta.

Mutta tiedätkö, me tarvitsemme silloin tällöin tällaisia pysäyttäviä haasteita. Tarvitsemme tilanteita, joissa elämä jollain tavalla iskee jarrut pohjaan. Emme ehkä juuri siinä hetkessä pysty tuntemaan kiitollisuutta kokemaamme kohtaan, mutta aika parantaa ihan varmasti. Ajan kanssa pystymme näkemään, mitä tuo tilanne on tullut meille opettamaan. Jaloille pääsy onnistuu kyllä! Kerron seuraavaksi millaisilla kysymyksillä pääset eteenpäin.

Sinun menneisyytesi ei määritä sinua mitenkään.

5 asiaa, jotka auttavat sinua voimaantumaan haasteiden kohdatessa

1. Hyväksy tunteet sellaisina kuin ne ovat

Mitä tapahtuu, kun koet voimakasta pelkoa ja yrität saada sen katoamaan esimerkiksi positiivisen ajattelun kautta? Niin. Se pelkotila pamahtaa sinun naamalle kuin bumerangi hetken päästä. Ihan varmasti. Jos sinulla pelottaa, koe se tunne. Anna pelolle lupa olla. Tunne, miltä se tuntuu sinun kehossa. Älä siis yritä hätistää sitä minnekkään, vaan anna itsellesi lupa kokea tunne sellaisena kuin se on.

2. Millaiset asiat pitävät sinut paikallaan?

On tärkeää ymmärtää myös ne asiat, jotka pitävät meitä kiinni pelossa. Otetaan esimerkkitilanne rahan riittävyyden pelosta.

Tiedät, että maailmassa on paljon muitakin, joilla on tällä hetkellä maksuvaikeuksia. Tiedät myös, ettei tämä tieto vie sinua eteenpäin.

Tiedät, että maailmassa on paljon ihmisiä, jotka elävät taloudellisessa runsaudessa. Toivon sinun ymmärtävän, ettei myöskään heidän kadehtiminen vie sinua eteenpäin. Tiedä myös, että itsensä vertaaminen muihin, on nopeimpia tapoja saada itselleen pa**a fiilis. Etkä voi tietää, mitä kaikkea haasteita heidän elämänsä pitää sisällään. Voi olla, ettet haluaisi ollenkaan vaihtaa paikkaa heidän kanssaan, jos tietäisit mitä haasteita heillä on ollut.

Olet myös ehkä huomannut, että pelko ruokkii pelkoja, jolloin pelosta käsin toimiminen ei vie sinua sekään eteenpäin. Ratkaisujen pohtiminen pelkojen kautta on sama, kuin yrittäisi laput silmillä juosta epätasaisessa maastossa kompastumatta.

3. Selvitä, mitä pelon takana on

Kysy itseltäsi: “Mikä on pahinta, mikä voisi tapahtua, jos pelkoni toteutuu?”

Kun saat itseltäsi vastauksen tähän, ymmärrät jälleen itseäsi enemmän. Kysy vielä: “Jos pahin pelkoni toteutuisi, mitä sen jälkeen tapahtuisi?” “Mitä pelkoni toteutumisesta seuraisi?”

Pahin pelkokuva voisi olla esimerkiksi, ettei sinulla ole varaa maksaa laskujasi ja siitä voisi koitua velkaa ja maksuhäiriömerkintöjä, sekä myöhemmin muita seuraamuksia. Uskalla jatkaa kyselemistä, sillä usein huomaat, ettei pelkojen takana olekkaan niin kamalaa mörköä.

4. Mitä tarvitset juuri nyt?

Kun emme voi hyvin, meillä on yksi tai useampi tarve, joka on täyttämättä. Kysy siis ajatuksen ja ajan kanssa itseltäsi:

1. Mitä minä tarvitsen juuri nyt?

2. Millaiset asiat auttavat minut pois tästä pelosta? (Muut ihmiset, raha, jonkun asian oppiminen, mikä?)

3. Mitä minun tulee tehdä, jotta saan tämän mahdolliseksi?

Tarvitsetko läheisen tukea tai neuvoja? Kaipaatko enemmän turvallisuutta? Kaipaatko tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin olet? Vaikka tarpeiden ymmärtäminen ei veisi pois haastettasi, tunnet helpotusta siitä, kun käsität tarpeen tunteen takana.

Pelko on todellisuudessa vain nippu ajatuksia, joilla on voima saada sinut suunniltasi, vaikkei niillä ajatuksilla olisi mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

5. Keskity ratkaisuihin

Se, että olet epäonnistunut jossain, ei kerro sinusta yhtään mitään. Se ei oikeasti kerro sinun osaamisestasi mitään. Se ei kerro sinusta ihmisenä mitään. Ainoa, mitä se kertoo on se, ettei joku asia ole toiminut sillä hetkellä tai ei ole ollut sen aika toimia.

Kun alat ymmärtää paremmin pelkojasi ja tarpeita niiden takana, alat myös nähdä vaihtoehtoja, jotka vievät sinua eteenpäin. Ymmärrät myös, että nyt kokemasi rahavaikeudet kertovat vain tästä hetkestä. Ymmärrä, etteivät ne kerro mitään sinun tulevaisuudestasi.

Kun hyväksyt pelon tunteen ja alat kiinnittää huomiosi ratkaisuihin, alat taianomaisesti havaita niitä. Saatat ehkä ottaa yhteyttä johonkin asiantuntijaan, jonka avulla pääset omassa tilanteessasi eteenpäin. Ehkä alat tiedostaa mihin raha kuluu viikko-, kuukausi- ja vuositasolla ja se vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseesi.

Pirjo Isorinne

Mitä minulle kuuluu nyt?

Minulle kullanarvoisia olivat kaksi ystävääni. Sain itkeä heille kuolemanpelkoni ääneen ilman, että minun olisi pitänyt yrittää kaivaa jotain positiivista. Ei ollut sen aika. Sain vuodattaa ulos pahimmat pelkoni. Koin olevani hyväksytty ja tärkeä peloistani huolimatta. Tämä aika pysäytti minut kuuntelemaan, missä olen menossa ja millaisilla asioilla oikeasti on merkitystä.

Taloushuolissa sain avukseni Tiia Konttisen, joka opetti minua hallitsemaan raha-asioitani. Meistä tehtiin juttu Kotilääkäri-lehteen. Lue juttu Seura-lehden sivulta.

Nykyään Tiia valmentaa bloggaajista ammattilaisia, mutta miten Tiia auttoi minua tuolloin? Sattumalta löysin hänen bloginsa ja tilasin hänen e-kirjansa, jonka opit laitoin heti käyttöön. Laitoin hänelle viestin, jossa kysyin, että onko vaurastuminen ihan oikeasti mahdollista myös persaukiselle? Olin todella ällistynyt, sillä olin kuvitellut olevani todella tarkka rahan kanssa. Vaikka olin tuossa hetkessä työtön, säästin Tiian opeilla 180 e ensimmäisen kuukauden aikana. Tämä antoi luottamusta siihen, että voin oikeasti hallita omaa talouttani. Voit ostaa Tiian kirjan täältä.

En tunne enää olevani yhdentekevä lapsilleni. Tästä asiasta tulen kirjoittamaan useampia artikkeleita ajan kanssa.

Ja parisuhde? Sen toimintakuntoon eheyttäminen on ollut ajoittain haastavaa meille molemmille. Olemme molemmat vahvoja persoonia ja kuitenkin addiktoituneita toisistamme. Parisuhteessa kummallakin on tärkeää saada olla oma itsensä. Joustoakin tarvitaan, jotta yhteinen elämä on mahdollinen. Voi olla myös tarpeen luopua vanhoista toimintamalleista, jotta uudelle kukoistukselle on tilaa. Ja kyllä. Intohimon säilyttäminen on mahdollista myös pitkässä suhteessa.

Kehoni on parantunut huimasti. Pystyn jopa juoksemaan! Vielä en silti pysty istumaan kovilla penkeillä, vaan tarvitsen pehmoisen mukavan tuolin kermapeffalleni. Olkapääni ei ole vieläkään eheä, mutta kyllä se ajan kanssa paranee.

Olen saanut omilla opeillani muutettua rajoittavan uskomukseni “olen luuseri” muutettua. Olen löytänyt oman voimani. Lumoutunut siitä ja haluan sitä tietoutta välittää tämän blogin kautta sinullekin, rakas lukijani.

Jos haluat, voit kuunnella videolta puhuttuna yllä olevat viisi vinkkiäni:

Liity Onnellisen Sisäpiiriin

 

Kiitos ♥

ONNELLINEN.FI

Kuva Pirjosta. Kuva © Olli Laisalmi

Heleijaa ♥

Tervetuloa mun blogiin ja kauppaan. Toivottavasti viihdyt. Kirjoitukset täällä pohjautuvat omiin kokemuksiini, asiakascaseihin, joita olen saanut luvan käyttää, uskomuksiin, oman voiman löytämiseen ja kaikkeen siihen mielenkiintoiseen, mitä meidän mielemme käsittelee ja kuvaa maailmaa.

MITEN VOIN AUTTAA?


Blogiartikkelit aiheella keho & mieli

 

TILAA BLOGIKIRJOITUKSET SÄHKÖPOSTIISI

TILAA ONNELLISEN YOUTUBEKANAVATÄSSÄ MUUTAMA MUU AIHEESEEN LIITTYVÄ POSTAUS. NAPPAA LUKULISTALLE.

6 thoughts on “Pääse jaloillesi epäonnistumisen jälkeen

 1. Moi Pirjo!

  Luin jo ensimmäisen tekstisi. Vähän tuli pahamieli siitä, että sinulla on ollut niin vaikeaa. Mutta hyvä, että nykyään sinä sädehdit ja tsemppaat muita ihmisiä, niinkui minua olet tsempannut.
  Olet todella tärkeä! <3

  1. Hei Jarmo!
   Kiitos viestistäsi <3 Uskon, ettei mitään tapahdu sattumalta, vaan tarvitsemme juuri ne tietynlaiset haasteet elämään. Vuosi teidän kanssa oli niin huippu ja niin tarpeen <3 Jarmo, sinäkin olet tärkeä <3

 2. Olipa pysäyttävä kirjoitus. Sinä olet tämän kuluneen vuoden aikana inspiroinut mua enemmän kuin kukaan vähään aikaan. On ollut hienoa nähdä vierestä se huikea prosessi, minkä olet käynyt läpi. Olet niin tärkeä. Niin, ja mukava pehmoinen tuoli on aina parempi kuin kova penkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *