fbpx
KEHO & MIELI

Saitko diagnoosin, jota et olisi halunnut saada?

Saitko diagnoosin, jota et olisi halunnut saada?Emme voi juurikaan vaikuttaa siihen, millaisia haasteita elämä tuo polullemme. Joskus haaste tulee eteen äkillisen, vakavan sairauden muodossa. Emme mitenkään voi ymmärtää aina elämänkulkua. Tuossa tilanteessa voimme kokea, ettei elämä ole oikeudenmukainen. Ihmettelemme miksi juuri minä? Olet ehkä eilen halunnut vielä kuun taivaalta, mutta nyt mielesi täyttää vain yksi asia – toive paranemisesta.

Huoli on se, joka täyttää mielesi totaalisesti. Vaikka kuinka yrität keskittää huomiosi toisaalle ja olla vahva, huomaat miten ajatuksesi kuitenkin ohjautuvat hetken päästä sairauden pelkoon. En tiedä onko pelko kohdallasi kuolemanpelkoa, vai sairastumisen ennusteen mukana tuomaa hallinnan menettämisen pelkoa tai jotain muuta. Tämän artikkelin tarkoitus on luoda luottamusta huomiseen, mutta se vaatii sinulta pelkojen kohtaamista. Jos olet valmis kohtamaan pelkosi, lue eteenpäin.

Kukaan ei tiedä tulevasta

Muistathan ystäväni, että saamasi diagnoosi on kertomus tästä hetkestä. Se ei kerro mitään huomisesta. Kukaan, siis kukaan ei pysty kertomaan miten voit vuoden päästä. Lääkärisi on voinut kertoa sinulle näkemyksensä sairauden kulusta, mutta kukaan lääkäri, ei kukaan täydentävä hoitomuodon asiantuntija, kukaan ei pysty kertomaan, miten sairaus etenee juuri sinun kohdallasi. He voivat antaa ainoastaan arvioita, jotka pohjautuvat  heidän kokemukseen tyypillisestä sairauden kulusta. Tämän artikkelin lopusta löydät linkkejä inspiroiviin paranemistarinoihin.

Kuolemanpelko - sairastuminen- koettelemukset

Kuolemanpelko

En tiedä kärsitkö kuolemanpelosta. Haluan kertoa sinulle, miten pääsin vuosia sitten omasta kuoleman pelosta lukemalla Proof of Heaven – kirjan englanniksi ja suomenkielisenä Totuus taivaasta. Kirjan on kirjoittanut neurokirurgi Eben Alexander, joka vajosi koomaan aivokalvontulehduksen seurauksena. Hänen selviämisennusteensa oli huono. Vastoin kaikkia odotuksia hän heräsi terveenä oltuaan koomassa noin viikon ajan. Kirjassa hän kertoo siitä, mitä hän koki kooman aikana.

Vietin vuoden 2016 aika paljon vaakatasossa kipujeni vuoksi. Osan vuodesta en tiennyt, eikä lääkäri tiennyt, mikä aiheuttaa oireeni. Välillä tuntui, että tulen hulluksi pelosta. En niinkään pelännyt kuolemaa, mutta minut valtasi suunnaton menettämisen pelko. Entä, jos en olisikaan täällä katsomassa, kun lapseni ovat aikuisia. Seuraamassa heidän elämäänsä. Nukahtaminen oli vaikeaa, sillä juuri illalla menettämisen pelko kaikkine mahdollisine pelkoineen ja epäilyineen valtasi mieleni.

Voit lukea tuosta vuodesta enemmän Pääse jaloillesi epäonnistumisen jälkeen

5 elämänohjetta äkillisesti sairastuneelle

Tunnetaidot - Hyväksy tunteesi

1. Hyväksy tunteesi

On ihan turha yrittää löytää positiivisuutta silloin, kun mielen on vallannut kuoleman- tai menettämisenpelko. Positiivinen ajattelu vahvistaa, mutta positiivisen ajattelun pakottaminen heikentää. Teet itsellesi vain vahinkoa ja vahvistat sitä, mikä on tällä hetkellä sinulle ajankohtaista. Niin pelottavalta kuin se tuntuukin, niin pyydän sinua kokemaan kaikki ne pelot ja pelon tuomat tunteet, joita pelkotila tarjoaa. Jos tehtävä tuntuu liian pelottavalta, koeta löytää läheinen tai ammattiauttaja avuksesi tai varaa aika minulle. Tärkeintä on, että saat purkaa huolesi ja pelkosi niin, että koet olosi turvalliseksi. Kun käyt läpi pelkosi, antaa se sinulle tilaa nähdä ratkaisuja ja tehdä sotasuunnitelmia paranemiselle.

Hiljenny siis kuuntelemaan itseäsi. Joka päivä. Alkuun useamman kerran päivässä. Salli itsesi kokea pelko. Tunnustele missä tuo pelko tuntuu kehossasi. Älä yritä häätää sitä pois. Toivon sinun ymmärtävän, ettei tunteissasi ole mitään väärää. Nuo ahdistavat tuntemukset kertovat tällä hetkellä sitä, miten paljon arvostat elämääsi ja sitä, miten haluat pysyä siinä. Pelko kertoo kaikesta siitä, mikä on sinulle tärkeää ja mistä et halua luopua. Arvosta pelkoa ja kaikkia siihen liittyviä tunteita sen sijaan, että yrittäisit häätää ne pois.

Päästä irti asioista, jotka eivät palvele

2. Päästä irti

Päästä irti kaikesta, mitä et tarvitse tässä hetkessä. Ethän ota itsellesi painolastia mistään, mitä et oikeasti tarvitse. Nyt sinun on aika keskittyä itseesi ja omaan paranemiseesi. Päästä irti tilanteista, asioista ja ihmisistä, jotka vievät voimiasi, koska tarvitset niitä voimiasi nyt itsellesi. Jos saat moitteita itsekkyydestä, kerron sinulle, että me kaikki ihmiset olemme itsekkäitä. Se on osa inhimillisyyttä.

On asioita, joita emme miellä itsekkäiksi, mutta niidenkin takaa löytyy tarpeita, joilla on itsekäs tarkoitus. Esimerkiksi tukemalla hyväntekeväisyyttä, tyydytämme tarvettamme olla avuksi. Tiedän, itsekäs-sana on jotain, mitä emme haluaisi kuulla itsestämme, mutta jos joskus opiskelet tarvekeskeisyyttä, ymmärrät, ettei ”itsekäs” -sanassa ole mitään pahaa. Jossain vaiheessa tuhoisa tapa toimia on kytketty sanaan ”itsekäs” ja saatu koko sanalle negatiivinen merkitys. Mutta tästä joskus lisää jossain toisessa artikkelissa….

Sinun ei tarvitse olla kaikkea kaikille

3. Sinun tehtäväsi ei ole olla kaikkea kaikille

Et ole velkaa kenellekään mitään. Sinun ei tarvitse toimia kenenkään olkapäänä, jos ei siltä tunnu. Voit aivan hyvin luopua kaikista aikaisemmista asioista, joita olet kokenut velvollisuuksiksi. Keskity asioihin, jotka ovat kaikista tärkeimpiä sinulle. Jos sinulla on lapsia, anna heille paljon huomiotasi. Jos sinulla on puoliso, anna hänelle paljon huomiotasi. Jos sinulla on lemmikkejä, anna heille paljon huomioitasi. Kenet tahansa koet läheiseksi, anna hänelle huomiotasi. Kunhan muistat, ettei tehtäväsi ole olla kaikkea kaikille.

Anna anteeksi

4. Anna anteeksi

Anna anteeksi itsellesi, että koet tämän sairastumisen. Sinä et ole syyllinen omaan sairastumiseesi. Kukaan ei ole syyllinen sairastumiseesi. Se on asia, joka on annettu sinulle koettavaksi. Anna anteeksi itsellesi kaikki, mikä sairastumisesta voi seurata.

Kun tunnet tarvetta puolustautua aggressiolla jotain kohtaan, olet samaistunut mielen luomaan harhakuvaan. Tämä saa sinut tuntemaan itsesi heikoksi ja yksin jätetyksi. Sinä et ole yksin. Sinä et ole milloinkaan ollut yksin, vaikka mielesi yrittäisi sitä kaikin tavoin todistaa.

Mieli lähtee yleensä hakemaa syitä tapahtuneelle. Voit pohtia, että jos olisit elänyt elämääsi jollain toisella tavalla, tämä ei ehkä olisi tullut kohdallesi. Mutta rakas ystävä, heitä pois tällainen tuhoisa ajatus, joka ei tuo sinulle mitään hyvää.

Negatiiviset ajatukset eivät johda mihinkään muualle kuin syvemmälle pahaan oloon. Et pysty saamaan rauhaa vihan, saati surun ja kaunan ajatusten keskeltä. Pyydän sinua nyt erottamaan tunteen ja ajatuksen siinä mielessä, että ymmärrät, ettei missään koetussa tunteessa ole mitään väärää. Omat ajatuksemme vaikuttavat todella paljon omaan hyvinvointiin. Kriisitilanteissa ajatuksiaan on vaikea hallita. Siinäkään ei ole mitään väärää mielestäni, että mieleesi pulpahtaa negatiivisia ajatuksia. Oleellista on se, että jäätkö kiinni kaunaisiin, surullisiin tai vihaisiin ajatuksiin, vai voitko päästää niistä anteeksi antamalla irti.

Löydä ilo

5. Löydä ilo

Kun olet kohdannut kuolemanpelkosi sekä kaikki sairastumisesta aiheutuvat pelkotilat, löydät tilaa ilolle. Muista ilmaista kiitollisuuttasi ja rakkauttasi lähimmillesi. Sairastumisesi ei ole mikään este kokea onnellisuutta. Voit löytää syvempiä onnellisuuden tunteita. Sairastumisesi ei ole mikään este elää elämänsä parasta aikaa. Sinä valitset, mutta tee valinnat omaan tahtiisi. Opettele tuntemaan itsesi. Sinä pystyt.

Tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka sairastamisen keskeltä tai vakavasta sairaudesta parannuttuaan kokevat, että sairastuminen on parasta mitä heille on tapahtunut. Miksi? Koska omien pelkojen ja sairauden läpikäyminen on opettanut heistä ihmisinä jotain kallisarvoista.

Inspiroivia tarinoita paranemisesta

Loppuun haluan jakaa inspiroivia tarinoita paranemisesta.

 1. Pekka Hyysalo

  Pekka joutui vakavaan onnettomuuteen vuonna 2010, jolloin hän oli vaikean valinnan edessä – joko hän luovuttaisi, tai taistelisi itsensä takaisin. Hän halusi taistella ♥

 2. Karita Aaltonen

  Karitalta leikattiin vuonna 2012 aivokasvain, gliblastoma gradus IV. Hän kävi läpi täyden setin sädehoitoa sekä vuoden pituisen sytostaattikuurin. Tämän jälkeen Karita päätti, että nyt on aika ottaa itse vastuu omasta paranemisesta ja antaa keholle mahdollisuus parantaa itse itseään. Blogissaan hän haluaa auttaa uskomaan, että kaikki on mahdollista ♥

 3. Miia Taivalantti

  Miia vältti täpärästi aivoinfarktin. Puolen vuoden kontrollikäynnillä hän sai huonoja uutisia, joiden myötä hän laittoi koko elämänsä remonttiin ♥

 4. Esa Pitkäaho (linkki pdf-tiedostoon)

  Esa sairastui kesällä 2012 aggressiiviseen haimasyöpään, jonka hän paransi Kaarlo Jaakkolan antioksidanttihoidoilla ♥

Mitä anteeksianto on?

Videolla kerron, mitä anteeksianto todella tarkoittaa ja mitä se ei tarkoita.

Katso video youtubessa

 

Kiitos ♥

 

Kuvat: © Canva, Adrien Tutin – Unsplash, Appolinary Kalashnikova – Unsplash, Heather Schwartz – Unsplash

ONNELLINEN.FI

Kuva Pirjosta. Kuva © Olli Laisalmi

Heleijaa ♥

Tervetuloa mun blogiin ja kauppaan. Toivottavasti viihdyt. Kirjoitukset täällä pohjautuvat omiin kokemuksiini, asiakascaseihin, joita olen saanut luvan käyttää, uskomuksiin, oman voiman löytämiseen ja kaikkeen siihen mielenkiintoiseen, mitä meidän mielemme käsittelee ja kuvaa maailmaa.

MITEN VOIN AUTTAA?


Blogiartikkelit aiheella keho & mieli

 

TILAA BLOGIKIRJOITUKSET SÄHKÖPOSTIISI

TILAA ONNELLISEN YOUTUBEKANAVATÄSSÄ MUUTAMA MUU AIHEESEEN LIITTYVÄ POSTAUS. NAPPAA LUKULISTALLE.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *